← terug naar blogoverzicht

Minder vissen in de christelijke vijver

”De vijver om in te vissen wordt steeds kleiner: steeds minder mensen voelen hun christelijke verantwoordelijkheid om te geven aan goede doelen.”

Die stellige uitspraak doe ik in het vandaag verschenen nummer van het Vakblad Fondsenwerving, het themanummer dat gewijd is aan de Vakdag Fondsenwerving van volgende week donderdag.

Mijn uitspraak is niet gebaseerd op de inkomsten van goede doelen; wél op het steeds kleiner wordend aantal mensen dat zich ‘christen’ noemt. Ik schreef daar al eerder over: minder inkomsten uit particulieren, minder inkomsten uit kerken, minder vrijwilligers.

Hoe gaan goede doelen die hun inkomsten met name uit de christelijke sector halen (en dat zijn er veel!) om met dit gegeven? Zoeken ze steeds meer aanhang buiten de traditionele achterban? Nemen ze genoegen met een kleinere groep gevers? Maken ze, een beetje gedwongen, de stap van donateurs naar ‘vrienden’?

Ik zou het leuk vinden om met fondsenwervers daarover door te praten op de Vakdag. En dat kán; want ik geef twee rondetafelsessies over de christelijke achterban: mooie momenten om hier met elkaar over door te spreken.

Zien we elkaar op de Vakdag?

Reacties zijn uitgesloten.