← terug naar blogoverzicht

Tips voor een goede fondsenwervende brief

Een goede fondsenwervende brief schrijven is een moeilijke klus. Iedere keer weer. Je wilt het hart raken van de gever, je wilt overtuigend schrijven, je wilt niet irriteren. Best een moeilijke klus. Het is daarbij goed om geïnspireerd te raken door collega-fondsenwervers. Ik geef graag iets daarvan aan jullie door.

De Amerikaanse fondsenwerver Lori L. Jacobwith geeft op blog.causeview.com een aantal tips voor fondsenwervers. Haar belangrijkste punt: klinkt jouw letter alsof je MIJ aanspreekt? Of is het meteen duidelijk dat het een algemene brief is naar honderden mensen?

Zij raadt aan om je brief hardop voor te lezen. Dan weet je zeker of het een goed leesbare brief is. Een andere tip: gebruik woorden als jij, u, jouw, uw. Het gebruiken van die woorden maakt de brief effectiever.

Ze deelt ook nog andere tips:

1. Spel de naam van de ontvanger goed. En gebruik zijn of haar voornaam. ,,No one calls me Ms. Jacobwith unless they don’t know me. Treat me like a friend, an insider. Use my first name.’’

2. Onderteken de brief, het liefst persoonlijk. Ja, dat kan enorm veel tijd kosten. Maar een échte handtekening onder de brief kan de respons ook enorm vergroten.

3. Let goed op je P.S. Die is cruciaal voor de ontvanger om te beslissen of hij reageert.

4. Vergeet niet de link naar online doneren te noemen.

5. Bied je me de kans om een echt iemand te helpen? Dat wil ik namelijk graag. Dus laat iemand aan het woord die hulp nodig heeft of geholpen is. En maak duidelijk hoe ik zo’n persoon kan helpen.

Ik heb al eerder geschreven over fondsenwervende brieven. Bijvoorbeeld in deze blog.

P.S. Ik help je graag bij het verbeteren van je fondsenwervende brieven. Neem gerust contact op als je wilt dat ik brieven voor je schrijf of nalees.

Abonneer je nu op de Inspiratiebrief!

Reacties zijn uitgesloten.