← terug naar blogoverzicht

Kom op met die verhalen!

Goede doelen leven van het vertellen van verhalen.

Toch?

Wie een goed verhaal te vertellen heeft, krijgt mensen enthousiast. Een goed verhaal over je missie (waar doe je het voor?) is onmisbaar. Aansprekende verhalen over je successen (niet overdrijven, hé) zijn van onschatbare waarde. Je donateurs steunen je missie en willen graag zien wat er met hun geld is gebeurd. Dat kun je vertellen door een mooie verhaal uit de werkelijkheid van je project. Logisch, toch?

Deze week mocht ik voor een dagblad een verhaal schrijven over goede doelen. Ik wilde niet het werk van de grotere organisaties beschrijven, dus pakte ik de ANBI-lijst erbij. Met die lijst in de hand ging ik op zoek naar websites van particuliere initiatieven in Friesland. Dat was al een hele klus: wat zijn er veel goede doelen, maar wat zijn er weinig kleinere initiatieven online!

Op de sites die ik wél vond, stond vaak bar weinig informatie. Verschillende sites waren twee jaar geleden voor het laatst bijgewerkt. Ongelooflijk! De updates die er wél stonden, waren vaak kort en voor buitenstaanders onbegrijpelijk. Ze gingen bijvoorbeeld over de vorderingen van de bouw van een school, zonder daarbij de achtergrond te vertellen.

Het is desondanks een mooi verhaal geworden, hoor (-;

Het leidt natuurlijk tot een goed advies van mijn kant. Beste mensen van goede doelen: deel jullie verhalen. De moderne media geven u er alle ruimte voor. Hou uw website bij, deel uw updates (in ieder geval) op Twitter en Facebook, maak een mooie nieuwsbrief voor uw vaste donateurs.

Het zorgt ervoor dat uw donateurs zich betrokken blijft voelen, dat uw missie in zijn achterhoofd blijft, en wellicht dat hij ook aan het einde van dit jaar nog eens een bedrag overmaakt. Of misschien zelfs vandaag nog.

Bovendien: wat is er leuker dan het delen van mooie verhalen? Daar word toch iedereen blij van?

Ik zou zeggen: veel plezier!

P.S. Vind u het moeilijk om de verhalen te maken? Ik help u daar graag bij. Door het u te leren, het voor u te doen of andere tips te geven. Nieuwsgierig? Neem vooral contact op.

3 reacties op “Kom op met die verhalen!”

 1. Albert Menheere schreef:

  Beste Gerko,

  Kijk eens op http://www.kienkeurig.eu en op Facebook …Kienkeurig.
  Wat is je mening hierover?
  Ben benieuwd……….
  Groetjes,

  Albert

 2. Gerko schreef:

  De reactie zit in je mailbox!

 3. Theo Koopman schreef:

  Hallo Gerko,

  Ik ben ook wel benieuwd wat je van ons verhaal vindt op http://www.watuwangu.nl. Altijd graag bereid iets te leren!

  Vriendelijke groet,
  Theo Koopman

Reacties zijn uitgesloten.