← terug naar blogoverzicht

Het enthousiasme van Marc A. Pitman

Hij stond al een poosje in de boekenkast, en dit weekeinde heb ik ‘m eindelijk gelezen: het boek ‘Durf te vragen’ van de Amerikaanse fondsenwerver Marc A. Pitman. Een autoritje van 1,5 uur was voldoende om de bijna 80 pagina’s te lezen – ik reed niet, natuurlijk. Wat zal ik zeggen? Pitman is wél enthousiast over fondsenwerving. Maar diepzinning? Mwah.

Durf_te_vragen_Cover_lowres

Marc Pitman is gék op fondsenwerven. En is een enthousiaste spreker. November vorig jaar sprak hij een paar keer in Nederland, onder meer op de Vakdag Fondsenwerving en bij de fondsenwervingsbijeenkomst van EA-EZA. Beide keren spatte het plezier er vanaf.

En dat is bij dit boekje net zo. Pitman heeft een methode ontwikkeld om fondsenwerving voor iedereen toegankelijk te maken. Het is de zogenoemde ‘R.A.A.K.’-aanpak: Research, Aandacht, Appèl enKoester. Dat legt hij in het boek uit. Hij richt zich daarmee vooral op mensen zonder opleiding of ervaring, die voor kleinere goede doelen de boer op willen. Voor hen is dit boekje een handige gids, hoewel niet alles vertaalbaar is naar de Nederlandse context. Dus: ben je een beginnend fondsenwerver: koop het boek (of leen het van me).

Voor de fondsenwervers met méér ervaring biedt het boek weinig nieuws, maar zitten er toch wel een aantal inspirerende quotes in (niet van Pitman zelf), die ik graag met jullie deel.

,,Fondsenwerving is de nobele kunst het plezier van geven over te brengen.’’ Hank Rosso

,,Hij die zijn dag voorbij laat gaan zonder een gulle daad en zonder te genieten van de geneugten van het leven is als de blaasbalg van een smid. Hij ademt, maar leeft niet.’’ Sanskriet spreekwoord

,,Beoordeel de dag niet op basis van je oogst, maar wat je zaait.’’ Robert Louis Stevenson

,,Een leven wordt het best benut als het wordt besteed aan iets dat het zal nalaten.’’ William James

,,Dankbaarheid voelen maar niet uiten is als een cadeau inpakken maar niet schenken.’’ Onbekend

Deze citaten maken het boekje best leesbaar, en hebben me 1,5 uur plezier bezorgd in de auto. En inspiratie, om mijn klanten te helpen dit prachtige vak fondsenwerving nog beter onder de knie te krijgen. Dus Pitman: Thanks!

Abonneer je nu op de Inpiratiebrief!

1 reactie op “Het enthousiasme van Marc A. Pitman”

  1. Balt Leenman schreef:

    Leuke boekbespreking. En inderdaad: interessante quotes!

Reacties zijn uitgesloten.