← terug naar blogoverzicht

‘Goede doelen zijn risicomijdend en behoudend’

Zonder innovatie redden goede doelen in Nederland het niet. Maar ze zijn slecht in innovatie. Goede doelen zijn risicomijdend en behoudend. ‘Te vaak geldt nog: liever vernieuwende initiatieven van anderen kopiëren, dan zelf iets nieuws ontwikkelen met onzekere uitkomst’.

Het zijn harde woorden die de ING uitspreekt in het vandaag verschenen rapport ‘Van donatie naar relatie. Naar een totale klantbeleving voor goede doelen.’

In het rapport staat een groot aantal aanbevelingen, die allemaal zijn na te lezen. In deze blog focus ik me even op de innovatie: het lef om tijd te steken in iets nieuws waarvan de uitkomsten uitermate onzeker zijn.

Ik vind het herkenbaar in contact met goede doelen. Vaak wordt mij de vraag gesteld: ‘En wat levert dat op? Weten we zeker dat het meer oplevert dan het kost? Als dat niet zo is, kan ik het niet aan onze donateurs uitleggen.’

De ING breekt een lans voor innovatie. Een advies: ‘Leer medewerkers dat fouten maken mag, risico’s nemen hoort erbij, zolang je het kunt uitleggen’. In mijn tijd als hoofd fondsenwerving zei ik geregeld tegen collega’s: ‘Ik heb liever dat van de 10 beslissingen er 5 fout zijn, dan dat je helemaal géén beslissingen neemt.’

ING neemt – een beetje voorspelbaar – Google als voorbeeld. Dat bedrijf heeft een inspiratiedag: alle medewerkers zijn vrijgesteld om binnen 24 uur een nieuw concreet plan te ontwikkelen. Een idee voor de goededoelensector? En voor de kleinere goede doelen: organiseer eens zo’n dag met je collega/concurrenten!

Een andere tip: vraag om raad bij je achterban. Sluit je niet op in je kantoor, maar vraag je achterban wat zij graag zouden willen doen.

Het is lovenswaardig dat de ING met dit rapport komt. Lang niet alles wat erin staat is nieuw en hier en daar worden open deuren ingetrapt. Maar voor veel goede doelen is het een leuke en bruikbare spiegel om in te kijken. Ter inspiratie, om een stap verder te komen. Lezen dus!

Het rapport is hier te downloaden.

PS. Wil je een eerste stap zetten in innovatie en heb je daar hulp bij nodig? Ik help je graag. Neem gerust contact op.

Reacties zijn uitgesloten.