← terug naar blogoverzicht

Eehh, waar blijven die video’s?

Goede doelen doen er veel aan om hun boodschap duidelijk over te brengen. Met emotie én urgentie, zodat (potentiële) donateurs gaan geven. Toch wordt er relatief weinig gebruik gemaakt van video. De vraag is: waarom? Is dit een gemiste kans?

tear

Goede doelen kunnen alleen hun goede werk doen dankzij de steun van donateurs. Dat goede doelen om geld vragen is dus legitiem: ze zijn ooit in het leven geroepen in Nederland omdat wij hier geld hebben om iets voor anderen te kunnen betekenen.

Om donateurs ‘mee te nemen’ in hun verhaal zetten goede doelen allerlei middelen in. De bekendste is de zogenoemde Direct Marketing, ook wel ‘bedelbrief’ genoemd. Maar goede doelen bellen ook, spreken donateurs aan op straat en maken gebruik van social media.

Goede doelen communiceren vaak emotie én urgentie. Als mensen geraakt worden en de hulp is nú nodig, is de kans het grootst dat mensen gaan geven. Een prachtige manier om emotie over te brengen is video. Gek genoeg wordt dit middel amper ingezet.

Een korte, niet-representatieve steekproef onder christelijke ontwikkelingsorganisaties. Ik heb hun homepage bekeken: is daar een video te zien waarin de boodschap duidelijk en met emotie wordt overgebracht?

Red een Kind heeft geen video op de homepage staan, net zo min als samenwerkingspartner Woord en Daad. Hetzelfde geldt voor Dorcas en Kerk in Actie: niets te vinden op de homepage. ZOA heeft wél een filmpje over het delen van je kerstdiner. Grappig bedacht. Leprazending heeft een engelstalig filmpje over lepra. Dat moet beter kunnen. Tear doet het veruit het beste. Daar staan zelfs twee filmpjes: over de vraag waarom ze kiezen via kerken te werken én het verhaal van een dominee in de sloppenwijken van Nairobi.

Ik vind het een gemiste kans als goede doelen géén goed filmpje hebben. Zeker in december, nu ze wel massaal brieven sturen met het verzoek om een gift. Wat is er mooier, eenvoudiger en doeltreffender dan deze brief versterken met een goede film?

Gratis tip, zo voor de Kerstdagen…

Goede dagen gewenst, en een voorspoedig 2015!

 

P.S. Terecht commentaar van de vrienden van Dorcas: zij hebben wel degelijk een filmpje op hun homepage staan. Niet zo opvallend, maar hij staat er wél. Waarvan acte!

Abonneer je nu op de Inpiratiebrief!

 

 

1 reactie op “Eehh, waar blijven die video’s?”

  1. Jeroen voor 't Hekke schreef:

    Het Amerikaanse goede doel Charity Water maakt regelmatig gebruik van video’s. http://www.charitywater.org/media/videos/

Reacties zijn uitgesloten.