← terug naar blogoverzicht

De onverklaarbare groei van donatieplatforms

Donatieplatforms voor goede doelen zijn in. We kenden al veel langer geefsamen.nl, en daar zijn er een boel bijgekomen. Ik noem ActHope.nl, Geloofinjeproject.nl en Alvarum.nl. Nog steeds worden nieuwe initiatieven ondernomen. Mijn vraag is: WAAROM???

Even een vraagje, en wees eerlijk: heb je wel eens geld gegeven op internet aan iemand die of aan iets dat je helemaal niet kent?

Nee? Gefeliciteerd! Je hoort bij 99,zoveel procent van Nederland.

Ja? Wauw, je bent bijzonder!

Wie een half uurtje de tijd neemt om de crowdfundingpagina’s voor goede doelen goed te bekijken, ziet dat een overgrote meerderheid van de projecten op 0 euro staat. Dat kan zijn omdat het project niet aantrekkelijk is. Maar de grote kans is dat niemand weet dat het project daar staat. Daar komt bovenop dat er nog honderden ‘concurrenten’ op dezelfde plek staan. En dan belandt het project zomaar op pagina zevenhonderdzoveel van geefsamen.nl.

Projecten die wél succesvol zijn, hebben dit te danken aan de grote aandacht die eraan wordt gegeven door het goede doel. Zij wijzen mensen op de mogelijkheid om te geven, sturen linkjes door, versturen nieuwsbrieven, enzovoorts. Dit leidt tot giften, inderdaad.

De vraag is: zouden deze goede doelen het geld ook niet krijgen zónder het platform? Ik denk van wel. Een landinspage op je eigen site is zo gemaakt. Het grote voordeel is dat je dan in een omgeving staat die je zelf helemaal bepaalt, en ook nog eens zónder je ‘concurrenten’. Al de aandacht die je trekt, trek je daarmee naar je eigen site. Waar al die mooie verhalen over jouw doel op staan. Daar wil je iedereen heen hebben toch?

Waarom bestaan de platforms dan toch?

Het is mij eerlijk gezegd een raadsel. Omdat de initiatiefnemers er geld aan verdienen? Misschien. Het zou een aardig journalistiek project zijn om dat eens uit te zoeken. Maar waarschijnlijker omdat alle fondsenwervers kijken naar die paar projecten die wél goed gaan. En hopen op een ‘klapper’.

Hopen mag, hoor. Maar slim werken is beter.

1 reactie op “De onverklaarbare groei van donatieplatforms”

  1. Siebrand Wierda schreef:

    Ha Gerco, jouw vraag is mijn vraag! Klopt als een bus. Ook voor mij een raadsel. Hartelijke groet, Siebrand

Reacties zijn uitgesloten.