← terug naar blogoverzicht

De E is van …

Een fondsenwervende brief schrijven is niet makkelijk. Ik mag voor een groot aantal klanten DM’s maken. Iedere keer is het weer een uitdaging om de brief pakkend en begrijpelijk te maken. Ook leid ik schrijvers op om deze brieven te schrijven. Sinds kort gebruik ik daarvoor een nieuwe regel: de EURO-regel. Ik deel ‘m graag met jullie.

Waar staat Euro voor?

De E is van Emotie. Een goede fondsenwervende brief pakt je bij de keel. Met een aangrijpend verhaal, eerlijk beschreven. Met een goede foto die je raakt. Met een goede beschrijving van een probleem – en de oplossing. Iedere brief vraagt om een andere aanpak, maar de E is volstrekt onmisbaar.

De U is van Urgentie. Een DM is een fondsenwervende brief, waarin je organisatie om geld vraagt. Het is daarom nodig dat je niet alleen aantoont dát het nodig is, maar ook dat het nú nodig is. Je boodschap concurreert namelijk met veel andere vragen. Hoe urgenter de vraag, hoe hoger de respons. Eigenlijk een open deur: dit is precies de reden dat noodhulpacties meestal veel geld opbrengen.

De R is van Relevantie. Stel jezelf de vraag waarom jouw boodschap voor die ene ontvanger relevant is. Prima dat je kinderen in Ghana wilt helpen of apen in Botswana wil redden, maar wat heeft de lezer daarmee te maken. Dat brengt je ook bij de vraag: wat weet je van je achterban? De R is misschien wel de moeilijkste van deze vier letters…

De O is van Oproep. O, wat gaat dat vaak mis. Ik zie veel prachtige brieven, die eindigen met een halfslachtig oproepje. Deze brieven zijn vaak geschreven door mensen die zich een beetje schamen voor fondsenwerving. Een goede fondsenwervende brief doet een duidelijke oproep. Geef voor dit onderwerp, geef nu, en met bedrag X zou u ons geweldig helpen want dan kunnen we…

Ik hoop dat deze basis-checklist een beetje helpt bij het schrijven van je brief.

Werf ze!

Meer weten over het schrijven van fondsenwervende brieven? Neem gerust contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*