Blog

Blogbericht 14-09-2018

Tijd om plannen te maken!

Ja, we krijgen nog een nazomertje. Maar… het wordt onherroepelijk weer najaar. Hét moment van het jaar om na te denken over de plannen voor 2019. Strategieën, middelen, budgetten, doelstellingen. Ben je er weer klaar voor?
(meer…)

Geen reacties

Blogbericht 09-06-2018

Rustige zomertijd? Maak vrienden!

De zomervakantie nadert. Traditiegetrouw wordt het rustiger op het werk, ook bij goede doelen. Een tijd om van te genieten én om goed te besteden. Een paar tips om deze zomer het verschil te maken.  De belangrijkste: pak de telefoon.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Rustige zomertijd? Maak vrienden!

Blogbericht 04-05-2018

Spreek vanuit je hart

Deze week mocht ik een cursus geven aan vrijwilligers die namens een goed doel op markten, braderieën en andere plekken staan. Eén boodschap wilde ik ze vooral meegeven: spreek vanuit je hart. Want dat raakt anderen pas écht.
(meer…)

Geen reacties

Blogbericht 02-03-2018

Waar komt mijn enthousiasme over fondsenwerving vandaan?

Ik vind weinig dingen zó leuk als mensen enthousiast maken over fondsenwerving. Ik mag dat geregeld doen: groepen professionals én vrijwilligers een duwtje in de rug geven met passie én relevante technieken.
(meer…)

Geen reacties

Blogbericht 21-12-2017

Vragen om een Jaarbijdrage? Best een goed idee!

Voor sommige goede doelen is het heel normaal: aan het begin van het jaar vragen om een ‘Jaarbijdrage’. Voor andere goede doelen is het een nieuw fenomeen. In mijn werk zie ik dat steeds meer goede doelen ertoe overgaan. Ik vind het een prima idee. Waarom?

(meer…)

Geen reacties

Blogbericht 17-11-2017

Een fondsenwervende brief schrijven? Maak geen denkfout!

In de afgelopen weken mocht ik een groot aantal parochies meenemen in de prachtige ambacht van het schrijven van fondsenwervende brieven. Mooie bijeenkomsten, waar veel geleerd en gelachen werd. We leerden onder meer aan de hand van bestaande brieven. Die waren niet allemaal even goed… Het is leuk om te analyseren waar de denkfouten zaten. Ik zet ze graag op een rij.
(meer…)

Geen reacties

Blogbericht 21-09-2017

De E is van …

Een fondsenwervende brief schrijven is niet makkelijk. Ik mag voor een groot aantal klanten DM’s maken. Iedere keer is het weer een uitdaging om de brief pakkend en begrijpelijk te maken. Ook leid ik schrijvers op om deze brieven te schrijven. Sinds kort gebruik ik daarvoor een nieuwe regel: de EURO-regel. Ik deel ‘m graag met jullie.
(meer…)

Geen reacties

Blogbericht 12-05-2017

Wat zegt ‘Geven in Nederland 2017’ over het geefgedrag van christenen? 

Het is geen geheim: als fondsenwerver ben ik bovenmate geïnteresseerd in het geefgedrag van christenen in Nederland. Toen ik er dus vanmorgen eindelijk aan toekwam om ‘Geven in Nederland 2017’ door te bladeren, ging ik allereerst op zoek naar informatie daarover. Die deel ik graag met jullie.
(meer…)

Geen reacties

Blogbericht 16-03-2017

Jesse Klaver, positieve jongeren en goede doelen 

GroenLinks-leider Jesse Klaver bouwt aan een ‘beweging’ van jonge mensen die dit land willen veranderen. Hij wist in het popparadijs AFAS 5.000 mensen bij elkaar te krijgen – vooral jongeren. En scoorde een prachtig resultaat bij de verkiezingen gisteren: een winst van 10 zetels. De jongeren zijn positief – en daar kunnen goede doelen ook van profiteren.
(meer…)

Geen reacties

Blogbericht 09-03-2017

Goede doelen en grote gevers

Bijna alle goede doelen hebben het op hun agenda staan: het werven van grote gevers. Maar ja: hoe doe je dat? Vera Peerdeman en Hans Broodman schreven er een boek over. Voor Nederland Filantropieland schreef ik er een recensie over:
(meer…)

Geen reacties

Blogbericht 10-01-2017

In 2017…

De tellers staan weer op 0, een nieuw jaar is aangebroken. Vorig jaar zijn de jaarplannen al gemaakt. Maar is er nog ruimte voor nieuwe voornemens?

Bijvoorbeeld. In 2017…

…ga je écht werk maken van online doneren. Ja, het is ingewikkeld. Nee, pasklare antwoorden zijn er niet. Maar je gáát erin investeren, al was het maar door je kennis te vergroten en eerste stapjes te zetten.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor In 2017…

Blogbericht 24-11-2016

‘Goede doelen zijn risicomijdend en behoudend’

Zonder innovatie redden goede doelen in Nederland het niet. Maar ze zijn slecht in innovatie. Goede doelen zijn risicomijdend en behoudend. ‘Te vaak geldt nog: liever vernieuwende initiatieven van anderen kopiëren, dan zelf iets nieuws ontwikkelen met onzekere uitkomst’.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor ‘Goede doelen zijn risicomijdend en behoudend’

Blogbericht 11-11-2016

Minder vissen in de christelijke vijver

”De vijver om in te vissen wordt steeds kleiner: steeds minder mensen voelen hun christelijke verantwoordelijkheid om te geven aan goede doelen.”

Die stellige uitspraak doe ik in het vandaag verschenen nummer van het Vakblad Fondsenwerving, het themanummer dat gewijd is aan de Vakdag Fondsenwerving van volgende week donderdag.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Minder vissen in de christelijke vijver

Blogbericht 23-09-2016

Ga je nou wéér alleen om geld vragen?

geldHet is alweer medio september: hét moment waarop goede doelen hun eindejaarscampagne op orde zouden moeten hebben. De maand december is immers voor de meeste goede doelen dé geefmaand. Heeft jouw goede doel al iets prachtigs bedacht? En: wordt het alleen om geld vragen of vraag je ook om andere betrokkenheid.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Ga je nou wéér alleen om geld vragen?

Blogbericht 25-08-2016

Over vertrouwen en instapmomenten

Twee op de drie Nederlanders hebben weinig vertrouwen in goede doelen. Toch steunt een grote meerderheid ze. Vooral 40-plussers zijn relatief gulle gevers. Onder jongeren is het aantal gevers kleiner. Zij geven ook minder en liever incidenteel, bijvoorbeeld via collectes of acties van vrienden.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Over vertrouwen en instapmomenten

Blogbericht 20-06-2016

Over goede doelen en goede koffie

KenDutchBrost u het verhaal van Dutch Bros coffee? Bijna 25 jaar geleden begonnen twee Amerikaanse broers – van Nederlandse afkomst – met de verkoop van koffie. Nu zijn ze de grootste drive thru coffee chain van Amerika. En geven ze ook nog eens veel geld weg aan het goede doel.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Over goede doelen en goede koffie

Blogbericht 19-05-2016

Wat betekent ‘God in Nederland’ voor fondsenwervers?

god_in_nederlandChristenen zijn veruit de beste gevers van Nederland –  veel onderzoeken bewijzen dat. Maar er gaan steeds minder mensen naar de kerk, bleek onlangs opnieuw uit het onderzoek ‘God in Nederland’. Welke gevolgen heeft dit voor fondsenwerving? Aan de hand van het onderzoek kijken we of daar zinnige dingen over te zeggen zijn.
(meer…)

1 reactie

Blogbericht 16-03-2016

Donateurs willen méér zijn dan een radertje 

Mensen willen graag het verschil maken. Met hun inzet, tijd, talent én geld. Ze willen iets doen, bijdragen of betekenen waar het goede doel écht iets aan heeft. Zijn goede doelen daar voldoende op gespitst? Of worden vrienden en donateurs toch vooral beschouwd als een (onmisbaar) radertje in het geheel van de organisatie?
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Donateurs willen méér zijn dan een radertje 

Blogbericht 28-01-2016

Deel uw droom voor 2016 met uw achterban

droomVrienden’, geen ‘donateurs’. Friendraising is en blijft een populair thema onder fondsenwervers. Het wordt steeds belangrijker om de donateur of symphatisant écht te leren kennen. Zodat organisatie en gever sámen strijden voor het goede doel. Is het dan niet een gemiste kans dat we onze dromen voor dit nieuwe jaar zo weinig delen?
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Deel uw droom voor 2016 met uw achterban

Blogbericht 05-01-2016

5 tips om van het jaarverslag een feestje te maken

De laatste oliebollen in de kliko, de poedersuiker in de kast, de hardloopschoenen eruit: het is 1 januari geweest. En dus in goededoelenland… tijd voor de jaarverslagen. Een ‘moetje’? Welnee, het maken van een jaarverslag kan leuk zijn. Echt waar. Hier volgen 5 tips om van het jaarverslag een feestje te maken.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor 5 tips om van het jaarverslag een feestje te maken

Blogbericht 09-12-2015

7 tips voor fondsenwerving bij mkb-bedrijven

geldHoe betrek je mkb-ondernemers als gever bij je goede doel? Dat is een vraag waar veel fondsenwervers mee worstelen. Het is soms al een hele kunst om aan jouw doel gevende ondernemers tevreden te houden. Hoe leg je ooit contact met nieuwe ondernemers? Een paar tips.
(meer…)

1 reactie

Blogbericht 24-11-2015

Wat willen grote gevers?

Vorige week werd op de Vakdag Fondsenwerving het ‘grote gever onderzoek 2015’ gepubliceerd. Leidende vraag is: wat willen grote gevers? En hoe spelen goede doelen daarop in? Ik zet graag wat leuke dingen uit het rapport voor je op een rij, met dank aan Filantropie in Nederland.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Wat willen grote gevers?

Blogbericht 05-11-2015

Ben je erbij in Rotterdam?

Op de Vakdag Fondsenwerving op 19 november mag ik twee rondetafelsessies verzorgen over het geefgedrag van christelijk Nederland. Ik heb er ongelooflijk veel zin in. Het is elk jaar weer een feestje om m’n kennis hierover te mogen delen met collega-fondsenwervers. Ben je er bij? Dat zou leuk zijn!
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Ben je erbij in Rotterdam?

Blogbericht 13-10-2015

Durf blij te zijn met een ‘nee’

Fondsenwervers horen heel vaak ‘nee’. Maar ze luisteren er zelden naar. Terwijl achter de ‘nee’ van (potentiële) donateurs heel waardevolle informatie zit over geefgedrag, jouw vraag en je organisatie. Een gemiste kans, dus. Hoe kan het beter?
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Durf blij te zijn met een ‘nee’

Blogbericht 24-09-2015

Vertrouwen komt te voet en gaat te … Volkswagen

Vertrouwen komt te voet en gaat te … Volkswagen. Deze variant hoorde ik vanmorgen op de radio, en ik vond ‘m best wel grappig. Het Volkswagen-schandaal zet Duitsland op z’n kop. Het sleutelwoord: vertrouwen. En geldt dat niet voor elke sector? Ook die van de goede doelen?
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Vertrouwen komt te voet en gaat te … Volkswagen

Blogbericht 16-09-2015

Schoenmaker, blijf bij je leest

Vluchtelingen beheersen het nieuws in Europa. En Nederland reageert massaal, en warm. Goede doelen die zich inzetten voor vluchtelingen spelen daarop in. En terecht: er is nu, meer dan ooit, geld nodig om vluchtelingen op te vangen, aandacht te geven, een warm welkom te bieden.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Schoenmaker, blijf bij je leest

Blogbericht 31-08-2015

Niet terug naar de huilende kindjes alsjeblieft

Ben je al donateur geworden van SOS kinderdorpen? Nee? En dat terwijl Tawiah (11) je huilendaankijkt op de site én op de televisiespotjes. Dan móet je wel zwichten, toch?

ffJa, de situatie van veel kinderen in ontwikkelingslanden is schrijnend. Het is 100 procent waar, de cijfers over armoede zijn duizelingwekkend en als je er zelf rondreist (en dat heb ik mogen doen) breekt je (vader)hart.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Niet terug naar de huilende kindjes alsjeblieft

Blogbericht 11-08-2015

Hét vertrouwen in de sector bestaat niet

Thuisgekomen van vakantie (ja, ge-wel-dig genoten, bedankt!) lag de Jubileumspecial van het Vakblad Fondsenwerving op de mat. Complimenten voor de makers: het blad bevat veel lezenswaardige artikelen. En veel verhalen gaan waar het in fondsenwerving om moet gaan: de donateur.
(meer…)

1 reactie

Blogbericht 03-07-2015

Bedankt!

Bedankt! Dat is een normaal woord in Nederland. Toch? Gek genoeg een woord dat fondsenwervers vaak heel slecht gebruiken. Of verlegen mee zijn. Terwijl juist zij heel veel hebben om voor te (be)danken.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Bedankt!

Blogbericht 29-06-2015

Staan uw jaarcijfers al online?

Hebt u als goed doel uw jaarverslag en jaarcijfers al online staan? U hebt vandaag en morgen nog de tijd. Woensdag 1 juli moet u als ANBI (algemeen nut beogende instelling) de financiële verantwoording over 2014 online publiceren. Doet u dat niet, dan loopt u de kans uw ANBI-status te verliezen.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Staan uw jaarcijfers al online?

Blogbericht 18-06-2015

Spring eens uit de band

Goede doelen zijn vaak met serieuze dingen bezig: armoedebestrijding, ziektes bestrijden, de natuur beschermen, enzovoorts. Maar daarom hoeven fondsenwervers toch niet saai te zijn? Spring eens uit de band!

Ooit al eens een feestje georganiseerd voor je donateurs? Open huis of een partytent op de parkeerplaats, barbecue, goede band… Nee? Zou best een idee zijn toch, nu we als fondsenwervers altijd praten over friendraising en het belang van het kennen van onze achterban. Of heb je wel eens nagedacht over een kinderfeest voor de kinderen van donateurs?
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Spring eens uit de band

Blogbericht 19-05-2015

Vertel me je verhalen!

Bij Fondsenwerving denken de meeste mensen aan geld vragen. Of het nu langs de deur is, op straat, via een brief of over de telefoon. En dat is logisch. Maar fondsenwerving begint ánders. Met het delen van verhalen.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Vertel me je verhalen!

Blogbericht 07-05-2015

Een donor life cycle helpt je écht

Hoe kijk jij, hoe kijkt jouw organisatie naar donateurs? Dat is de centrale vraag als je werk maakt van je donor life cycle, of donor life journey – geef het maar een naam. Natuurlijk: je kosten gaan omlaag, de opbrengst gaat omhoog. Dat is belangrijk. Maar de vragen vooraf zijn eigenlijk van meer belang.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Een donor life cycle helpt je écht

Blogbericht 28-04-2015

Nederlanders blijven gul geven aan de kerk

Het is een jaarlijks hoogtepuntje, de presentatie van de cijfers van ‘Geven in Nederland’. Hebben Nederlanders meer gegeven, of juist minder? En aan welke doelen? Zijn er trends te zien, zorgen te maken, plannen te smeden?
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Nederlanders blijven gul geven aan de kerk

Blogbericht 09-04-2015

Tips voor een goede fondsenwervende brief

Een goede fondsenwervende brief schrijven is een moeilijke klus. Iedere keer weer. Je wilt het hart raken van de gever, je wilt overtuigend schrijven, je wilt niet irriteren. Best een moeilijke klus. Het is daarbij goed om geïnspireerd te raken door collega-fondsenwervers. Ik geef graag iets daarvan aan jullie door.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Tips voor een goede fondsenwervende brief

Blogbericht 25-03-2015

Succesvol op Facebook? Toon je passie!

Ik vind het merkwaardig, dat goede doelen vaak worstelen met hun aanwezigheid op social media. Juist organisaties met bevlogen mensen, een mooie missie en passie voor de zaak weten vaak niet wat ze met social media moeten. Terwijl het zo simpel kan zijn. Laat je passie zien!
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Succesvol op Facebook? Toon je passie!

Blogbericht 16-03-2015

Wat bezielt de filantroop?

Fondsenwervers kennen het: de donateurspiramide. Onderin de brede groep van ‘gewone’ donateurs. Helemaal bovenaan de driehoek de paar filantropen die grote bedragen geven. De zoektocht naar deze filantropen gaat onverminderd voort. Maar wie zijn deze mensen eigenlijk? Onderzoek van ABN AMRO MeesPierson en Maastricht University geeft een duidelijk profiel van de filantroop. Ik geef het graag aan jullie door.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Wat bezielt de filantroop?

Blogbericht 02-03-2015

Schrijf precies wat je bedoelt

Als je iets wilt zeggen of vragen, doe dat dan. Zeg of vraag precies wat je bedoelt. Met de juiste woorden.

Is dat een open deur? Misschien. Maar misschien ook niet.

Ik werd vanmorgen geïnspireerd door de voorpagina’s van beide kranten die in huize Last worden gelezen: het Friesch Dagblad en het Nederlands Dagblad. Beide kranten kozen voor een verschillend openingsverhaal, het belangrijkste nieuws van hun krant. En beide keren zetten ze me met hun eerste zin op het verkeerde been.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Schrijf precies wat je bedoelt

Blogbericht 16-02-2015

Wat goede doelen kunnen leren van Cambuur

Cambuur won dit weekeinde in dé derby van Nederland van Heerenveen. Dat is mooi (voor deze inwoner van Leeuwarden). Maar iets nóg mooiers gebeurde op zaterdag: daar kwamen 5.000 (!) mensen af op de training van Cambuur. Wat een hartstocht! En wat kunnen goede doelen daarvan leren in de fondsenwerving?
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Wat goede doelen kunnen leren van Cambuur

Blogbericht 10-02-2015

Het enthousiasme van Marc A. Pitman

Hij stond al een poosje in de boekenkast, en dit weekeinde heb ik ‘m eindelijk gelezen: het boek ‘Durf te vragen’ van de Amerikaanse fondsenwerver Marc A. Pitman. Een autoritje van 1,5 uur was voldoende om de bijna 80 pagina’s te lezen – ik reed niet, natuurlijk. Wat zal ik zeggen? Pitman is wél enthousiast over fondsenwerving. Maar diepzinning? Mwah.
(meer…)

1 reactie

Blogbericht 06-01-2015

Een succesvol nieuw jaar gewenst

Last Communicatie en Fondsenwerving wenst iedereen een succesvol 2015!

Abonneer je nu op de Inpiratiebrief!

Reacties uitgeschakeld voor Een succesvol nieuw jaar gewenst

Blogbericht 18-12-2014

Eehh, waar blijven die video’s?

Goede doelen doen er veel aan om hun boodschap duidelijk over te brengen. Met emotie én urgentie, zodat (potentiële) donateurs gaan geven. Toch wordt er relatief weinig gebruik gemaakt van video. De vraag is: waarom? Is dit een gemiste kans?
(meer…)

1 reactie

Blogbericht 27-11-2014

Stel jezelf een uitdaging in december

Fondsenwerving gaat over relaties. Als organisatie ben je continu op zoek naar een (grote) groep mensen die jouw missie en visie willen ondersteunen. Deze mensen gebruik je niet als ‘melkkoe’. Je wilt, binnen je mogelijkheden, een relatie met deze mensen opbouwen. Soms persoonlijk, vaak op papier.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Stel jezelf een uitdaging in december

Blogbericht 17-11-2014

Ken jij je donateur?

Nog een week of twee, en dan vliegen de giftverzoeken van goede doelen ons weer om de oren. Bijna alle fondsenwervende instellingen in Nederland plannen hun ‘grote actie’ eind november. Ze hopen mee te profiteren van het warme ‘december-gevoel’. Vaak met succes, trouwens.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Ken jij je donateur?

Blogbericht 31-10-2014

Over nalaten, verdriet en vreugde

In de afgelopen week was er veel aandacht voor nalaten aan goede doelen. Aanleiding is een man die een miljoenen-erfenis heeft nagelaten aan De Zonnebloem en het Leger des Heils. De weduwe betwist de erfenis. De erflater zou niet bekwaam zijn geweest toen hij zijn erfenis opmaakte. De weduwe en de kinderen krijgen nu bijna niets.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Over nalaten, verdriet en vreugde

Blogbericht 23-10-2014

Kom op met die verhalen!

Goede doelen leven van het vertellen van verhalen.

Toch?

Wie een goed verhaal te vertellen heeft, krijgt mensen enthousiast. Een goed verhaal over je missie (waar doe je het voor?) is onmisbaar. Aansprekende verhalen over je successen (niet overdrijven, hé) zijn van onschatbare waarde. Je donateurs steunen je missie en willen graag zien wat er met hun geld is gebeurd. Dat kun je vertellen door een mooie verhaal uit de werkelijkheid van je project. Logisch, toch?
(meer…)

3 reacties

Blogbericht 10-10-2014

Activiteit, Creativiteit, Trouw: ACT!

Lokale goede doelen krijgen steeds minder donaties en subsidies. Hierdoor kan driekwart van deze circa tienduizend particuliere initiatieven het hoofd amper boven water houden.

Dat meldt het Algemeen Dagblad deze week, naar aanleiding van een enquête van Kennisbank Filantropie onder 266 organisaties. De trend is duidelijk: de overheid trekt zich terug als subsidiegever en donateurs houden de hand op de knip. Het gevolg: veel organisaties in de problemen.
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Activiteit, Creativiteit, Trouw: ACT!

Blogbericht 26-09-2014

De onverklaarbare groei van donatieplatforms

Donatieplatforms voor goede doelen zijn in. We kenden al veel langer geefsamen.nl, en daar zijn er een boel bijgekomen. Ik noem ActHope.nl, Geloofinjeproject.nl en Alvarum.nl. Nog steeds worden nieuwe initiatieven ondernomen. Mijn vraag is: WAAROM???
(meer…)

1 reactie

Blogbericht 09-09-2014

Wat ga jij volgend jaar doen?

Sms-geven, friendraising, crowdfunding, IceBucketChallenge, online doneren. Wat is de volgende trend? Of hype? En wat doe jij ermee als fondsenwerver? Meteen meedoen, laten overwaaien, klein testje doen?

Het najaar nadert, tijd om na te denken over volgend jaar. De begrotingscyclus nadert, jaarplannen moeten worden gemaakt. Dat is dé tijd om na te denken over nieuwe plannen. Waar gaan we in investeren? Welke nieuwe methoden gaan we uitproberen?
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Wat ga jij volgend jaar doen?

Blogbericht 11-08-2014

Vergooi je eerste werkdag niet, maar gebruik ‘m nuttig

Hallo fondsenwervers, weer terug van vakantie? Mooi!

Ik deel graag even een tip met je om je eerste werkdag zo effectief mogelijk te maken.

Zo’n eerste werkdag gaat vaak verloren aan het lezen van mails. Als je nu mijn nieuwsbrief aan het lezen bent op je eerste werkdag, doe je dus iets niet helemaal goed…
(meer…)

Reacties uitgeschakeld voor Vergooi je eerste werkdag niet, maar gebruik ‘m nuttig