← terug naar blogoverzicht

5 tips om van het jaarverslag een feestje te maken

De laatste oliebollen in de kliko, de poedersuiker in de kast, de hardloopschoenen eruit: het is 1 januari geweest. En dus in goededoelenland… tijd voor de jaarverslagen. Een ‘moetje’? Welnee, het maken van een jaarverslag kan leuk zijn. Echt waar. Hier volgen 5 tips om van het jaarverslag een feestje te maken.

1

Zie het jaarverslag als een opsomming van verhalen, niet als een lijstje met droge feiten. Vertel het verhaal over wat er in het afgelopen jaar gebeurd is zoveel mogelijk vanuit het perspectief van je doelgroep. Of dit nu daklozen, straatkinderen, vervolgde christenen of leprapatiënten zijn: ze hebben allemaal een boeiend verhaal te vertellen dat illustreert waar jouw organisatie mee bezig is geweest.

2

Leef je uit met mooie graphics. Want alleen tekst is volstrekt onleesbaar. Zorg voor een mooie afwisseling van tekst en mooie staatjes. Bedenk nieuwe, creatieve manieren om je verhaal te laten zien – en niet te vertellen.

3

Gebruik verschillende stijlvormen. Dus niet alleen een relaas, maar ook een interview, een column, een fotoreportage, een video, een brief of een serie tweets – alles mag en kan én is ook nog eens leuk online te gebruiken.

4

Maak er écht teamwerk van. Zorg voor een leuk ploegje collega’s met wie je samen gaat brainstormen over het beste jaarverslag ooit en ga dan samen aan de slag. Lever positief commentaar op elkaars werk, zorg voor verbeterpunten, vier deadlines met champagne en appeltaart.

5

Hou het lekker kort.

Geïnspireerd? Mooi! Succes met de leukste klus van het jaar.

P.S. Een leuke (eind)redacteur maakt het feest natuurlijk compleet. Bel of mail me gerust (-;

Reacties zijn uitgesloten.